Tisztogatás előtt kössük ki a lovat. Legjobb a szabadban tisztogatni, mert ott világosabb van és a por nem kerül vissza az istállóba. A tisztogató eszközöket és a vödör vizet, úgy helyezzük el, hogy ez állat ne érje el.
-Először kikaparjuk a patákat
-Nagy, durva gyökérkefével kikeféljük az izzadságot és a piszkot a szőrzetből, Kényes állatok érzékeny testrészeit-mint például a lábát, szemét-puhább kefével tisztogassuk. A hátulsó lábak tisztogatásakor a farkat húzzuk fel kézzel oldalra. A farkat ne kezeljük túl durva kefével, mert túl sok szőrszál kikefélődhet.
-Az odatapadt izzadságot és piszkot körkörösen mozgatott gumivakaróval távolítsuk el.
-A lókefével hosszú egyenes húzásokkal szőrmentén kikeféljük a finom port a szőrzetből. A fejjel kezdjük és háton keresztül a farokig folytatjuk a kefélést, A ló bal oldalának tisztogatásakor a lókefét bal kézzel, a fémvakarót jobb kézzel fogjuk. Néhány húzás után megtisztítjuk a kefét a fémvakaróval. A test másik felének tisztogatásakor a tisztítóeszközöket átteszük a másik kezünkbe.
-Lókefével tisztísuk meg a sörény alatti részt is. Magát a sörényt szőrszállról szőrszállra keféljük ki. Ugyanez vonatkozik a farokra is; oldalról közelítsünk, hátha kirúg.
-A fejet finomabb kefével tisztogassuk meg, miután levettük a kantárt.
-Szivaccsal töröljük le a szemek és a pofa táját.
-Egy másik szivaccsal töröljük ki a végbélnyílást.
-A sörényt benedvesítjükés a megfelelő oldalra tesszük.
-Ezután egy nedves kefével megtisztogatjuk a patákat.
-Amikor a pata megszáradt, hetenként egyszer-kétszer patazsírt kenhetünk a pártaszélre.
-Gyapjúronggyal adjuk meg a szőrzet végső csillogását.
-A lótakaró alatti vékony pamuttakaró alaposan laposan tartja a ló szőrzetét. a sörény megmosása után bepólyáljuk, nehogy a sörényszőrök összekuszálódjanak.
forrás:Lovak GABO |